Kuşadası Tarihi Kale Kapısı

0

Kale Kapısı Kuşadası

Kuşadasına hristiyanlar döneminde yapılan 3 kapı vardır. Bu kapılar oldukça sağlam perçinlenmiş ve kare planlıdır. Bu kapılardan günümüze kadar sadece güney kale kapısı gelmiştir.Kapıların diğer ikisi zaman içinde çok fazla tahribata uğradığı,tehlike oluşturduğu ayrıca çarşı içinde araç geçişlerine engel olduğu için Kuşadası Belediyesi tarafınca yıkılmıştır.

Şimdilerde sadece Güney’e bakan kale kapısı bulunmaktadır.Bu kapı Öküz Mehmet Paşa kervansarayıyla Kuşadası sağlık caddesinin kesişiminde yani neredeyse Kuşadası’nın en işlek noktasında bulunmaktadır. Bir inanışa göre kim bu Kale kapısının altından geçer ve akan suyundan içer ise Kuşadalı sayılmaktadır. Kapı restore edilip sadece bir sur olarak kullanılmasından sonra kapının hemen soluna Çeşme yaptırılmasıyla bu inanışın Kuşadalılar üzerinde hala etkisini koruduğu anlaşılmaktadır.

Osmanlı döneminde oldukça katı çimentolu harçla sıvanarak sağlamlaştırılmıştır.Bu dönemde pek çok kere üstünden geçilen bu sura da kervansarayla aynı el değmiştir. 17.yy sadrazamı Mehmet Paşa Kervansarayda da görüldüğü gibi tuğla ve kireç malzemeden yapılmış harç ile bu kapıyı kaplatmıştır. Özellikle bu dönemde pek çok değişikliğe uğradığı için bu kapı doğallığını koruyamamıştır. 1916 yılında kale içinde sadece Türkler yaşamaktaymış.Ama Rum ve Ermenilerde Kuşadasında Yaşar ve esnaflık yapmalarına izin verilirmiş.

Ancak inşaa edilen bu Kale kapısıyla sınır belirlenirmiş.Azınlıkta olan bu Rum ve Ermeni grupların Kale kapısının ardındaki kale içine ilişmeleri kesinlikle yasakmış. Gece olduğunda jandarma bu kapıda beklermiş. Kale kapısı eski zamanlarda karakol olarak kullanılırmış.Kale kapısı Kuşadası’nın merkezinde bulunduğu için her yerden ulaşım gayet kolaydır. Bütün minibüsler merkeze indiği için rahatça ulaşım sağlanabilir.

Kale kapısının etrafında bir çok restoran,mağaza,eğlence mekanı bulunmaktadır.Özellikle yaz geceleri şehrin uyumayan sokaklarından biridir.Hatta belki de en canlısı. Kapının alt yüzeyini şimdi bijuteriler sergileme alanı olarak kullanmaktadır. Kapıdan geçtikten sonra esnafların sıra sıra dizildiği bu sokak eski Kuşadası’nın ruhunu en iyi şekilde korumaktadır.Ve herkes tarafından hissedilir ki bunun nedeni tüm sıcaklığıyla orda dikilen kale kapısıdır.

SORU SOR

Please enter your comment!
Please enter your name here